“Lundabolaget drog hem order från strategiskt viktig kund” Article in Swedish from Sydsvenskan

Article in Swedish from Sydsvenskan, Näringsliv, 27 juni 2019.
Text: Mikaela Hedberg

“Lundabolaget Serstech tog i veckan in en miljonorder från sin nederländska partner, ett resultat av bolagets nya marknadsstrategi. Kraftig tillväxt som har varit bolagets fokus det senaste året har börjat ta fart. Nu tar man sikte på läkemedelsbranschen.

Stefan Sandor tillrädde som vd för Serstech i början av 2018, han har tidigare bland annat varit på marknadssidan hos Axis.

Bolaget tillverkar och säljer mätinstrument som känner av kemiska substanser som knark och sprängmedel. Målgruppen finns inom polis, räddningstjänst och tull. Instrumenten kallas för en ramanspektrometer.

Under måndagen fick bolaget en order på 3,4 miljoner svenska kronor för hård – och mjukvara från sin nederländska partner Hotzone Solutions, som grundades av tidigare anställda i FN:s organisation för förbud mot kemiska vapen. Ordern resulterade i att aktien gick upp med 14 procent. Slutkunden är World Customs Organisation, Världstullorganisationen.

– Det här är en extremt viktig referenskund och visar att vi gör rätt produkt och har positionerat oss korrekt, säger Stefan Sandor.
Pengarna är en sak, men referenserna är särskilt viktiga för Serstech. Den senaste ordern är ett resultat på förra årets nya marknadsstrategi; att sälja genom systemintegratörer, samarbetspartners som bygger in bolagets teknik i större lösningar.
– Vi har 75 partners runt om i världen och täcker in alla viktiga säkerhetsmarknader. Dessutom har vi börjat titta på läkemedelsbranschen.

Serstech har utvecklat en så kallad ramanspektrometer, ett handhållet instrument som identifierar kemikalier med hjälp av laser.En del av företagets partners arbetar mot den farmaceutiska industrin och i början av september kommer Lundabolaget att uppfylla kraven från amerikanska FDA (United States Food and Drug Administration).
– En typ av kvalitetsstämpel att vi uppfyller deras krav från datasäkerhet till spårbarhet, vilket gör att vår produkt får användas i läkemedelsproduktion.

Serstech har funnits i snart elva år och har fått en nystart under vd:n Stefan Sandor som har en lång historia på Axis. Bolaget noterades på First North 2016 och har fått stort förtroende från aktiemarknaden i år. Det menar Stefan Sandor beror på att folk har börjat få upp ögonen för bolaget.
–Vi är relativt osynliga för konsumenter eftersom vi bara säljer till myndigheter. Inom säkerhet är man väldigt hemlighetsfull, säger han.
Det har inte bara gjort det svårt att nå aktiemarknaden utan också arbetsmarknaden, enligt Sandor.

Bolaget siktar på en kraftig tillväxt och har som mål att att nå en omsättning på 150 miljoner kronor räknat på tolv månadersbasis med start mot slutet av året. Förra året omsatte Serstech 10,6 miljoner kronor.
– Det är en stor ökning, men det ser väldigt positivt ut. Vi breddar oss från säkerhet till läkemedel efter sommaren och vi tror att den nya marknaden som öppnar upp sig är värd ytterligare 300 miljoner kronor årligen. Primärt fokus kommer fortsatt att vara säkerhet, men vi tror att vi kommer att lyckas väl inom läkemedel också, säger Stefan Sandor.

Serstech växer och anställer men har svårt att hitta kvalificerade personer i Lund, eller ens i Sverige. Ett problem de delar med andra Lundabolag. Idag arbetar 15 personer på kontoret i Lund, men Stefan Sandor beskriver en tuff arbetsmarknadssituation för företagen i staden. På Serstech har man därför startat ett utvecklingscentrum i Rumänien med sju anställda.
– Det är så vi har löst det akuta problemet, men på sikt vill vi rekrytera i Lund.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *